ЛЯТО Е – ДА ПОКАЖЕМ КРАСИВИ КРАКА БЕЗ ГЪБИЧКИ ПО КОЖАТА И НОКТИТЕ

Микоза или гъбички е силно заразно заболяване, което трудно се подава на лечение. Медицинската статистика сочи, че всеки пети човек страда от този проблем. Лечението на гъбичките е най-добре да се проведе под лекарски контрол. Най-сигурният начин то да е ефикасно, e да се вземат проби и те да се изследват, не само за да докаже гъбичната инфекция, но и да се определи вида на микозата. Микоза обикновено започва да се развива по кожата между пръстите на краката. Когато инфекцията се разпространи и по ноктите на краката, те стават дебели и се изкривяват.
Най-често инфектирането с микоза става когато сте  ходили боси по влажни или мокри подове (напр. в плувни басейни, общ санитарен възел, мокри помещения и бани)  и  чрез  споделяне с други хора на чехли, обувки , кърпи , чорапи, аксесоари за крака.

Микозата се разпространява много по-често при хора, които са склонни към обилно потене на краката. Допълнително се развиват бактериални инфекции които пораждат лош аромат на потта и неприятна миризма на краката.

Симптоми на гъбична инфекция:

–          Загрубяване, напукване и лющене на кожата

–          Сърбеж, парене, понякога подсичане и кървене

–          Нокътната плочка пожълтява или потъмнява, става ронлива.

–          Потни миришещи крака

Ще ви предложа няколко съвета как да се предпазите и избавите от ужасната микоза, която съвсем не е само грозен козметичен дефект, а упорито и понякога тежко заболяване:

–          Носете удобни обувки от естествени материали и ако е възможно отворени обувки. Редувайте често вида на обувките, оставяйте ги на открито за проветрение. Поне 1 път месечно дезинфекцирайте обувките с подходящ препарат. Използвайте  Фреш тест – спрей за крака, както върху кожата на краката, така и върху вътрешната повърхност на обувките. Съдържащите се в него спирт и салицилова киселина ще дезинфекцират обувката. За премахване на неприятната миризма от обувкит препоръчвам  Фреш тест – спрей обезмирисител за обувки.

–          Дезинфекцирайте чорапите си. Най-добре е да използвате памучни чорапи. Те трябва да се гладят отвътре и отвън. Чорапогащниците и найлоновите чорапки след изпиране трябва да се накиснат в оцетен разтвор или дезинфектант за пране преди да се изплакнат. Използвайте  Фреш тест – пудра за крака, която попива излишната влага и предпазва кожата от раздразнение и възпаление. Поставете пудра между пръстите и върху стъпалата преди да обуете чорапи или сандали.  

–          Редовна хигиена на стъпалата. Измивайте и подсушавайте стъпалата, поддържайте педикюр с инструменти които се изваряват. Използвайте препарати които премахват мъртвите клетки от кожата, убиват гъбичките, намаляват потенето и дезодорират. Препоръчвам Ви :

1. Фреш тест – лосион за крака за чувствителна и разранена кожа. Не съдържа спирт. Билков комплекс с високо съдържание на танини намалява потенето и заздравява кожата. Урея и Формалин излющват мъртвите клетки и премахват гъбичките.  

2. Фреш тест – спрей за крака с алуминиев хлорид, който затваря потните жлези  и намалява потенето на стъпалата. Спиртен разтвор на салицилова киселина и ментол в спрея убива гъбичките и дезодорира.

3.Фреш тест – крем за крака за омекотяване и хидратиране на кожата. Загрубялата суха кожа е по-податлива на напукване и инфекция.

4.Фреш тест – пудра за крака за подсушаване и предпазване с противовъзпалителна съставка Силициев оксид.

5. Фунгилек при гъбички по ноктите , който съдържа Прополис, Масло от  Чаено дърво и Салицилова киселина. Нанася се веднъж дневно върху засегнатия нокът за по-дълъг период  до израстване на нов нокът.

Допълнителни съвети от народната медицина:

При гъбички на краката вечер ги потапяйте вхладка вода с добавено Масло от Чаено дърво (10-20 капки) за дезинфекция за около 20-30 минути. При силно миришещи крака правете баня на краката, като към горната рецепта добавите 5 капки Масло от Лавандула или 5 капки Ментово маслоили комбинация от двете. Използвайте чисто масло от Чаено дърво или смесено с Бадемово масло за намазване на участъци от кожата на стъпалата , които са засегнати от гъбична инфекция ( между пръстите, петите и т.н.). Мажете с клечка за уши. Тампони, напоени с  Dr. Bee – Клеева тинктура (екстракт от прополиссе слагат ежедневно върху ноктите, засегнати от гъбички до израстването на здрав нокът.