ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ЛЯТНА БИЛКА С ЦЕЛОГОДИШНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!

В книгата си известната лечителка Мария Требен описва жълтия кантарион като божествена билка. Растението улеснява зарастването на рани, действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода и престоява една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

Наричат Жълтия кантарион още Христова кръв, заради червения цвят който пускат стъблата му при рязане и киснене. Надобява кръв. Ценни са стъблата с листата и цвета. Бере се след 24 юни – празникът на св. Йоан. Може да се използва както сурова, така и сушена. Тя съдържа гликозити, червен пигмент, хиперацин, флавоноиди, танин, смоли, етерично масло.

Кървавочервеният сок от цветчетата му се асоциира с кръвта на Исус Христос, защото според легендите, любимият апостол на Спасителя (св. Йоан) събрал окървавените китки под кръста му и го раздал на простосмъртните. Сред цветчетата имало и жълт кантарион.

Мария Требен цери нощно напикаване, ревматизъм, изсипване (причинява се от вдигане на тежести), кожни проблеми, травми, дълбоки рани, депресия, безсъние, говорни проблеми, нередовен цикъл, възпаления и подувания на жлезите, колики при кърмачета.

Тя препоръчва бани на цялото тяло, които са лечебни при депресия, ревматизъм, кожни проблеми. По нейния метод извлекът за вана се приготвя като се накисне от вечерта една пълна шепа от листа, стъбло и цветове от свежото растение в кофа студена вода. На сутринта течността се подгрява, оставя се да кипне и се изсипва във ваната и се допълва с вода. Продължителността на процедурата не трябва да е по-кратка от 20 минути.

Знахарката препоръчва приготвянето на чай от една чаена лъжичка цветове от билката, запарени пет минути в 250 мл вряла вода.

Мария Требен разказва, че една от пациентките й излекувала по нейна препоръка с масло от билката подуването на лимфните жлези на 8-годишната й дъщеричка.

Единственото, което направила разтревожената майка било да масажира всеки ден коремчето на плачещото си дете. Не след дълго оплакванията на момиченцето и болката от студено изчезнала.

Мacлoтo пoмaгa при дeпрecии, умoрa, прoблeми cъc cъня и oблeкчaвa първи признaци нa прocтудни зaбoлявaния. Имa прoтивoвъзпaлитeлнo, бoлкoуcпoкoявaщo и зaздрaвявaщo дeйcтвиe. Рeгeнeрирa кoжaтa, кaтo cтимулирa зaрacтвaнeтo нa рaни. Изпoлзвa ce зa мacaжи нa тялoтo при невралгии, aртрит, муcкулни бoлки, ишиac и рeвмaтизъм, рани и изгаряния.

В народната медицина с маслото се махат белези от акне.

Маслото от Жълт Кантарион PhD представлява маслен извлек на билката, при който всички ценни качества остават в маслото.

В масления излек от Жълт Кантарион PhD сме съчетали традицонната медицина с модерна технология, при която гарантираме стабилност на продукта, защото както винаги работим със СТАНДАРТИЗИРАНИ екстракти!